Magnetna terapija

Magnetoterapija je  vrsta fizikalne terapije koja koristi energiju elektromagnetnog polja niske frekvencije u  cilju liječenja različitih bolesti i stanja. Predstavlja efikasnu,  bezbjednu i neinvazivnu metodu kojom se stimuliše obnavljanje  (regeneracija) tkiva nakon oštećenja. Magnetna terapija se može aplikovati lokalno, na ograničenom mjestu, time izbegavajući sporedne efekte na druge sisteme u tijelu. Može se aplikovati i kroz odjeću, gips, kod stanja koji zahtevaju dugotrajnu imobilizaciju.

Magnetoterapija djeluje :

  • analgetski (smanjuje bol),
  • antizapaljenski (smanjuje upalu),
  • antiedematozno (smanjuje otok)
  • stimuliše regeneraciju tkiva
  • stimuliše osteogenezu (kod osteoporoze). 

Magnetoterapija povoljno djeluje na stvaranje kalusa poslije preloma kostiju, pa su mišićnoskeletna oboljenja najčešća indikacija za njegovo korišćenje. Takodje djeluje vazodilatatorno  hiperemizirajuće, ublažava povišeni tonus mišića. U brojnim patološkim stanjima predstavlja terapijsku metodu prvog reda i često daje rezultate bolje od bilo kog drugog modaliteta fizikalne terapije. Dobri rezultati postižu se i u liječenju rana i ulkusa koji sporo zarašćuju. Magnetno polje se korisiti za stimulaciju perifernog i centralnog nervnog sistema.

Indikacije

Indikacije za primjenu magnetnog polja niske frekvencije su : prelomi kostiju koji sporo zarašćuju, pseudoartroze, povrede zglobova, ligamenata, tetiva i mišića, koštani graftovi; osteoporoza; zapaljenska, degerativna i vanzglobna reumatična oboljenja; neuritis, polineuritis, radikulopatije; akutna i hronična zapaljenja ženskih polnih organa, itd.

Call Now Button